Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Держпродспоживслужба інформує: Як запобігти зараженню кишковими інфекціями

Дата: 24.04.2025 13:24
Кількість переглядів: 51

Кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи, пов’язані зі споживанням заражених продуктів харчування та неякісної води.

Фото без опису

Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватись таких правил:

1. Використовуйте безпечну воду:

- пийте лише кип’ячену воду;

- не вживайте воду з випадкових джерел, водопроводів технічного призначення, колодязів та неглибоких свердловин;

- для приготування їжі та господарських потреб використовуйте воду лише з перевірених джерел;

- воду з невідомих джерел (у т. ч. з відкритих водойм), призначену для пиття, миття фруктів, ягід або посуду, обов’язково кип’ятіть або дезінфікуйте іншим способом.

2. Дотримуйтеся чистоти:

-  мийте руки перед приготуванням їжі та вживанням продуктів;

-  ретельно мийте руки після відвідування туалету;

- очищуйте й дезінфікуйте кухонні поверхні та інвентар, що використовуються під час приготування їжі;

- захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

3. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- тримайте сире м’ясо та морепродукти окремо від інших харчових продуктів;

- використовуйте окремі ножі та обробні дошки для сирих продуктів;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоби уникнути контакту між сирими й готовими стравами.

4. Ретельно готуйте їжу:

- добре просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;

- доводьте страви до кипіння (не менше ніж 70 °C);

- ретельно підігрівайте вже приготовану їжу перед споживанням.

5. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

- зберігайте гарячі страви при температурі не нижче 60 °C до моменту подачі;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

- під час поїздок уникайте швидкопсувних продуктів: салатів зі сметаною або майонезом, тістечок з кремом, м’ясних та рибних виробів домашнього приготування.

6. Уникайте стихійної торгівлі:

- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- закупівлю сировини та готової продукції здійснюйте лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їхню якість та безпечність — документи мають бути доступні в місцях продажу.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея) необхідно терміново звернутися до лікаря. Це — запорука швидкого одужання та безпеки для оточуючих.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь