Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК САРАНА

Дата: 04.07.2024 13:45
Кількість переглядів: 110

На території Миколаївської області можливе зростання шкодочинності небезпечного шкідника – сарани (Locusta). Сприятливими для шкідників є високі температури за невеликої кількості опадів, що характерно для цього року. Так, в Харківській області уже запроваджено особливий режим захисту рослин у зв’язку з масовим поширенням цього виду шкідника, а за зверненням Національного агентства з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова від 28.06.2024 відмічено поширення в південних районах Республіки Молдова, розташованих поблизу Болградського району Одеської області, перелітної сарани (Locusta migratoria).

Фото без опису

Сарана – спільна назва шкідливих видів комах ряду прямокрилих родини справжніх саранових, які поширені на всіх континентах. В Україні налічується до 20 різновидів сарани, серед яких найпоширенішими є сарана італійська, або прус, перелітна, або азіатська та різні види кобилок. Усі саранові належать до комах з неповним перетворенням, тобто їхній розвиток відбувається без стадії лялечки, а личинки за зовнішніми ознаками та способом життя схожі з дорослими особинами. Сарана - унікальна істота з двома альтернативними генетичними програмами розвитку – стадною та поодинокою. За невеликої щільності популяції личинки і дорослі особини (імаго) ведуть поодинокий спосіб життя. Та в роки зі сприятливими умовами (спека та посуха) поведінка комах різко змінюється, і вся їх маса переходить в стадну форму. Скупчившись в зграї з більше 10 тис. особин, сарана кочує на великі відстані, знищують на своєму шляху все, що росте на землі. При тому, у спекотні дні тіло саранових випаровує велику кількість води, для поповнення якої вони поїдають рослини (тобто не через голод, а через спрагу). Сарана - типовий поліфаг, тобто харчується усіма рослинами, проте надає перевагу злаковим культурам — кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Сарана поодинокого способу життя малоактивна, особини відрізняються яскраво вираженими статевим ознаками і захисним забарвленням. Комахи стадного способу існування мають більш яскраве забарвлення, добре пристосовані до польотів та не мають статевих відмінностей. Усі саранові, що поширені в Україні, мають одне покоління на рік. Личинка розвивається до 40 днів і проходить 5 віків. Зимує в стадії яйця. Одна доросла особина сарани може відкласти яйця лише раз – у вересні. Низькі зимові температури та відповідний комплекс агротехнічних заходів сприяють зменшенню чисельності шкідника Проте, враховуючи зміни клімату за останні роки в сторону потепління від нашестя сарани ніхто не застрахований.

Найважливішим заходом запобігання спалахів чисельності є регулярні обстеження місць можливої резервації (необроблені землі) та всіх угідь, на яких торік у невеликій кількості спостерігалось заселення сараною. Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Рекомендовано проводити захист посівів за чисельності 10-15 екз. на кв. м нестадних саранових, 2-5 екз. італійського пруса. Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків, до окрилення сарани завершити хімічні заходи.

Фото без опису

Система захисту від саранових повинна розпочинатися з профілактичних заходів, а саме – проведення обстеження місць резервації та всіх угідь, які торік були заселені сараною навіть у невеликій кількості. Обстеження краще проводити після сходу сонця і до 9 години або з 18-ї і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах.

Стратегія і тактика обмеження розповсюдження шкідливості саранових повинна будуватися на основі ефективних агротехнічних, організаційно-господарських і винищувальних заходів. Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку.

Основну масу личинок стадних саранових слід ліквідувати до закінчення розвитку третього-четвертого віків. До окрилення сарани завершити хімічні заходи. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах, дозволеними до використання в Україні інсектицидами. Зважаючи на те, що більшість саранових живе і розмножуються на цілинних занедбаних угіддях, за високої чисельності ворочок, найефективнішим прийомом є проведення боронування, дискування або оранки всієї площі, залежно від характеру її використання, чим знищується до 80% шкідників.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь