Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОВИТИЦЯ ПОЛЬОВА – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ОРГАНІЗМ

Дата: 04.07.2024 13:39
Кількість переглядів: 111

МОРФОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ: Повитиця польова — однорічна рослина-паразит. Вона немає ні коренів, ні справжніх листків, живе за рахунок інших рослин. Сходи повитиці польової з’являються в травні, коли добре прогріється повітря і ґрунт. Проростки у вигляді блідо-жовтого вусика роблять кругові рухи проти годинникової стрілки, поки не обплетуть кількома витками зелену рослину, прикріплюються до неї за допомогою присосок (гаусторій) і висмоктують із рослини поживні речовини. Пізніше повитиця утворює численні пагони, якими обплітає дикі або культурні рослини.

Фото без опису

Одна рослина повитиці може заплести до 200 інших рослин. Стебла у повитиці польової нитковидні, гіллясті, жовті або жовтогарячі. Квітки зібрані в густі клубочки білого або зеленувато-білого кольору. Плід — коробочка притиснуто-куляста, в якій знаходиться дуже дрібне шорстке насіння. Розмножується повитиця насінням і відрізками стебла, які дуже добре приживаються. Одна рослина може дати до ЗО тис. насінин, які зберігають схожість у грунті до 6, а іноді до 25 років.

УШКОДЖЕННЯ ТА НЕБЕЗПЕКА.

Повитиця польова — дуже злісний бур’ян-паразит засмічує посіви багаторічних і однорічних трав, узбіччя доріг, неудоби, береги річок, населені пункти, залізничні колії.

Суцільна маса повитиці у вигляді густого войлоку з тонких нитковидних стеблин спричиняє повне відмирання культурних рослин і втрату врожаю, вона уражує картоплю, томати, буряк, моркву, петрушку, цибулю, бур’яни на неудобах; але найбільшу шкоду повитиця наносить посівам люцерни, іноді кількість насінин повитиці польової в партії люцерни в декілька раз перевищує кількість насіння люцерни. На повитиці розвивається багато шкідників: довгоносики, попелиці.    Крім того вона може переносити віруси: мозаїки цукрового буряку, томатів, жовтухи айстр. Цей бур’ян отруйний для худоби, Особливо проявляються отруйні властивості повитиці підчас цвітіння і утворення насіння.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ.

Необхідно боротися з проникненням повитиці на незасміченні землі. При виявлені — негайно знищити (скосити, зібрати у закриту тару, винести  і спалити), недопустити цвітіння і утворення насіння. Постійно перевіряти насіннєвий фонд на виявлення насіння повитиці. При виявлені обов’язкове доочищення насіннєвих фондів. В місцях засміченності висівати багаторічні злакові трави — кострицю лучну, тимофіївку, райграс, тонконіг, бромус. Проводити оранку, боронування, культивацію, зачистку доріг грейдерами, лопатами. Насіннєві посіви люцерни в ранньовесняний період обробляють голчатими боронами, при цьому висота травостою повинна бути 10 —12 см.

Управління фітосанітарної безпеки вкотре нагадує, що при проведенні захисних обробок слід використовувати пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь