Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО! ФАЛЬСИФІКОВАНІ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН

Дата: 21.02.2024 09:58
Кількість переглядів: 89

Щороку збільшується попит на засоби захисту рослин (ЗЗР), адже в сучасному землеробстві неможливо отримати якісний та високий  урожай без застосування пестицидів та агрохімікатів. Із збільшенням попиту збільшується і процвітає торгівля підробками та фальсифікатами.

Фото без опису

Фальсифікати становлять особливу небезпеку, оскільки підробки пестицидів можуть бути доволі якісно підробленими копіями представлених на ринку запатентованих препаратів або відомих торгових марок, які важко відрізнити від справжніх товарів. Підробки, навіть за наявності діючої речовини, аналогічної тій, що є в оригінальному препараті, містять допоміжні речовини невідомого походження, що можуть утворювати непередбачені шкідливі сполуки. Це може бути суто технічні домішки або більш дешеві речовини, часто токсичні, покликані замінити собою якісні компоненти оригінального препарату та зробити підробку дешевою.

Основними негативними наслідками застосування фальсифікатів є:

  • часткове чи повне знищення врожаю;
  • відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів;
  • забруднення зовнішнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод;
  • погіршення родючості ґрунтів;
  • непридатна до споживання сільськогосподарська продукція, забруднена залишками заборонених шкідливих речовин та домішок;
  • шкода здоров’ю людей;
  • накопичення шкідливих сполук у продукції та ґрунті, що негативно вплине на наступні культури.

 

Фальсифіковані пестициди є не лише неефективними, а й майже завжди призводять до непередбачуваних наслідків та завдають значної шкоди та матеріальних збитків.

 

На території України дозволяється використання лише ті пестициди і агрохімікати, що зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповненнях до нього. 

 

Рекомендації щодо захисту від фальсифікованих засобів захисту рослин

1. Не купуйте пестициди з лотків, транспортних засобів, а також у невідомих продавців, які не мають сертифіката якості на свій товар.

2. Купуйте пестициди лише у відомих дистриб’юторів та у спеціалізованих магазинах і відомих фірмах, які добре зарекомендували себе на ринку пестицидів та мають документи на право зберігання пестицидів і торгівлю ними, сертифікати відповідності на продукцію, яку реалізують.

3. Уважно розглядайте й етикетку, яка, до речі, має міцно кріпитися до упаковки: інформація на ній повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою, із зазначенням назви постачальника і його адреси в Україні; діючої речовини; назви препарату; номеру партії; ваги або об’єму; дати виготовлення й терміну придатності; найменування фірми-виробника і його адреси; регламенту застосування (норма витрати, культура, об’єкт, спосіб, час обробки, обмеження, терміни очікування, способи знешкодження, заходи безпеки та надання першої медичної допомоги).

4. У приміщенні для продажу пестицидів і агрохімікатів не повинні реалізовуватися харчові продукти, іграшки, товари дитячого користування, засоби особистої гігієни, одяг, взуття, миючі засоби, парфуми, а також забороняється торгівля пестицидами і агрохімікатами в рядах продажу продуктів харчування.

5. Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, не соромтеся поцікавитися у продавця наявністю сертифіката. Неодмінно слід зберігати касовий або товарний чек, адже чек – документ, за яким можна довести свою правоту, тільки тоді буде підстава для висунення претензій.

 

Пам’ятайте, будь-який препарат буде ефективним і безпечним лише за умови придбання його в оригінальній тарі і упаковці фірми-виробника. Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, під час якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки.

 

Будьте максимально  уважними і вимогливими  до товару який купуєте!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь