Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! Громадське обговорення щодо зміни статусу об’єктів природо-заповідного фонду місцевого значення

Дата: 14.02.2024 14:50
Кількість переглядів: 181

Філія «Вознесенське лісове господарство» державного підприємства «Ліси України» звернулось з пропозицією змінити статус об’єктів природо-заповідного фонду місцевого значення з «заповідне урочище» на категорію «лісовий заказник місцевого значення», які знаходяться в межах Вознесенського району Миколаївської області. Мова йде зокрема про лісові урочища «Мар’їна роща», «Лабіринт», «Василева пасіка», «Лісове», «Молдова» та урочище «Хомутець», що розташоване на території Братської територіальної громади.

Фото без опису

Серед аргументів, які наводяться на користь прийняття позитивного рішення з даного питання є невідповідність режиму заповідних урочищ стану вказаних лісових масивів і вимогам щодо їх охорони, догляду та використання їх природних комплексів з наступних причин:

1. Заповідні урочища є штучно створеними лісовими насадженнями із значною часткою інтродуцентів та, навіть, інвазивних видів і підтримання їх в недоторканому природному стані неможливо без відповідного втручання в процеси.

2. Заповідні урочища створювались як насадження протиерозійного та водозберігаючого типу. Тобто меліоративне та рекреаційне призначення урочищ є його сутністю. Традиційно лісові урочища використовуються місцевим населенням для відвідування, відпочинку. Режим заповідних урочищ вступає в протиріччя з первоначальним їх призначенням.

3. Статус заповідних урочищ для цих об’єктів вибраний без відповідного обґрунтування, виключно на виконання вказівок по створенню заповідних територій тільки затвердженої на той час нової категорії «заповідні урочища» (постанова РМ УРСР від 22.07.1983 р. №311) та носить ознаки «кампанійщини» радянського періоду.

Можливо припустити, що статус заказника, який їх найбільше притаманний, урочища не отримали з причини того, що заказники місцевого значення нормативними документами того періоду рекомендувалось створювати на 10 років, тобто вони мали тимчасовий характер.

4. Формальне надання категорії «заповідне урочище» не призвело до якісних позитивних змін у їх стані. Щонайменше 35 років поспіль урочища використовувались для рекреації, масових і спортивних заходів, полювання, любительської риболовлі, непоодинокі випадки здійснення прогону та випасу худоби місцевих жителів. Здійснювались лісогосподарські заходи, передбачені лісовпорядкуванням, лісокультурна діяльність, використовувалась рілля. Крім того, можливість використання в оздоровчих та рекреаційних цілях та спеціального використання природних ресурсів передбачена діючим положенням про урочища 2009- 2012 років.

5. Підтримувати суворий режим, встановлений для заповідних урочищ, користувач філія «Вознесенське лісове господарство» не в змозі з ряду причин: недостатність персоналу, безпосередня близькість населених пунктів, традиції місцевого населення, активізація туристичної діяльності, яка підтримується обласною та місцевою владою.

В той же час урочища мають незаперечне природоохоронне, історичне, естетичне, наукове, рекреаційне значення. В урочищах зберігаються цінні лісові об’єкти. В частині урочищ відбуваються вторинні природні процеси лісоутворення. Серед лісових насаджень зустрічаються види тварин, занесені до міжнародних, національних та регіональних списків. Тобто відбувається збереження як відтворення природних комплексів, так їх окремих компонентів.

Фото без опису

Незважаючи на необхідність підтримання заповідного (охоронного) режиму збереження та використання лісових масивів, статус заповідного урочища не відповідає суті та призначенню цих штучно створених природних об’єктів. Повністю скасувати статус об'єкту природно-заповідного фонду місцевого значення недоцільно. Проте є нагальна необхідність змінення цього статусу. Особливо гостро ця проблема стала в останні роки. Так як через зміну клімату з практично безсніжними зимами і затяжними посухами у весняно - літній період знано зросла пожежна небезпека в лісових насадженнях. Якщо в звичайних лісах протипожежні заходи можна проводити за потребою, в лісових урочищах (в яких діють надзвичайно суворі вимоги щодо порушення грунтового покриву) такі заходи не завжди можна провести в потрібних обсягах. Враховуючи велику захаращеність таких об’єктів природно-заповідного фонду на небезпеку наражається не лише саме насадження, а і поля, населені пункти які знаходяться поблизу.

Робота в цьому напрямку проводиться вже протягом кількох років. Було обстежено всі вказані об’єкти природно-зпаповідного фонду, вивчені їх особливості і цінність. На підставі проведених досліджень науковими співробітниками НПП «Бузький Гард» були складені наукові обґрунтування щодо доцільності зміни категорій об’єктів природно - заповідного фонду.

 

Свої пропозиції та щодо зміни статусу об’єктів природо-заповідного фонду місцевого значення з «заповідне урочище» на категорію «лісовий заказник місцевого значення» надсилайте на електронну адресу: vozleshos@ukr.net.

 

ДОВІДКА:

Фото без опису

«Хомутець» - заповідне урочище в Україні. Розташоване в межах Братської територіальної громади на північ від села Петропавлівка. Площа 68 га.

Статус присвоєно згідно з рішенням облради № 448 від 23.10.1984 року з метою збереження частини лісового масиву з цінними насадженнями дуба, у домішку ясена та клена. Заповідне урочище розташоване на правобережжі річки Мертвовід.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь