Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МИШОПОДІБНІ ГРИЗУНИ – ЗАГРОЗА ПОСІВАМ!

Дата: 12.12.2023 16:08
Кількість переглядів: 100

Одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур невід’ємно пов’язане із захистом їх від шкідливих організмів, серед яких мишоподібні гризуни займають особливе місце. Мишоподібні — злісні шкідники сільськогосподарських культур. За сприятливих умов вони можуть розмножуватися у великій кількості на значній території й знижувати врожайність озимих зернових та багаторічних трав від 30 до 70%.

Фото без опису

Гризуни дуже ненажерливі це зумовлено потребою у підтримці температури тіла, яка не є постійною і коливається в межах 30-40 градусів. Тому, наприклад, звичайна полівка за добу з’їдає корму від 10-35% від маси свого тіла

Після збирання врожаю і обробітку ґрунту, гризуни мігрують на площі зайняті під озимими зерновими багаторічними травами, та озимим ріпаком. Завдяки цьому кількість мишоподібних гризунів на полях зростає, активізується процес розмноження.

Проблема мишоподібних гризунів, істотно загострюється в умовах затяжної теплої осені. Цього річні погодно-кліматичні умови були сприятливими для розмноження

мишоподібних гризунів. Сьогодні вони заполонили і орні угіддя і землі не

сільськогосподарського призначення.

До того ж, усі види гризунів є носіями та переносниками різних інфекційних захворювань тварин і людини, забруднювачами води, продуктів харчування та фуражу.

Комплекс заходів.

Боротьба з гризунами здійснюється у двох напрямках: профілактичному та винищувальному. Профілактичні заходи спрямовані на створення таких умов, за яких існування гризунів на території проживання людини стає неможливим – підтримка чистоти, упорядкування, забезпечення непроникненості в домогосподарствах та промислових підприємствах, тощо.

Найважливішими профілактичними заходами є

Агротехнічні: дотримання сівозміни, боротьба з бур’янами на полях і в місцях резервацій гризунів (у лісосмугах, на узбіччях доріг і зрошувальних каналів), своєчасне та без втрат збирання урожаю, своєчасна та якісна оранка полів. Усе це позбавляє гризунів кормової бази і надійного сховища. Для захисту складських приміщень, зерносховищ, господарських будівель та приміщень необхідно забезпечити непроникненість до них гризунів і дотримуватись належного санітарного стану.

Винищувальні заходи спрямовані на знищення гризунів, які вже заселили ті чи інші об’єкти. З цією метою використовують хімічні та біологічні  методи .

Біологічний метод  передбачає використання природних ворогів гризунів.

Хімічний метод – це використання отрутопринад (родентицидів), які за механізмом проникнення в організм гризунів поділяються на кишкові (проникають через кишківник). Цей метод є найбільш ефективним методом боротьби з гризунами.

Родентициди небезпечні для людей та домашніх тварин. Препарати, придбані «з рук», в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження та якості не тільки не гарантують позитивний результат, а й несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини.

При проведенні захисту від мишоподібних гризунів потрібно використовувати препарати згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь