Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Продав без чека – штраф

Дата: 06.12.2023 15:18
Кількість переглядів: 203

Із 1 жовтня відновили фінансову відповідальність за реалізацію товарів та надання послуг без застосування РРО/ПРРО.

Фото без опису

З минулого року і до 30 вересня поточного санкції щодо порушень правил роботи з РРО тимчасово не застосовувалися.  Але наразі до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану внесли зміни. Отож відповідальність відновлено.

Кого перевірятимуть та у яких розмірах «світять» штрафи підприємцям у випадку недотримання законодавства в питаннях застосування пристроїв для реєстрації розрахункових операцій розповідають в Братській ДПІ. Підприємці знають, що зобов’язані використовувати у своїй діяльності пристрої для реєстрації розрахункових операцій — РРО, ПРРО чи книги обліку розрахункових операцій. Насамперед це стосується малого та середнього бізнесу, представники якого є платниками податків другої і третьої груп. На певний період штрафні санкції за порушення цих норм закону були скасовані (щоправда не для суб’єктів господарювання, які здійснювали реалізацію підакцизних товарів). Але з 1 жовтня зазначені пом’якшення більше не діють.

Відтак тепер за торгівлю чи надання послуг без застосування РРО або програмних РРО притягуватимуть до відповідальності. Фінансові санкції застосовуватимуться у розмірі 25% від вартості товарів, реалізованих вперше з порушенням закону, і 50% від вартості всіх товарів, які реалізовані після виявлення першого порушення. Щоправда ця лояльність стосуватиметься лише тих, хто має зареєстровані касові апарати, та тих, чия діяльність не пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, складних побутових товарів, ювелірних виробів або виробів медичного призначення.

А перевірятимуть податківці в першу чергу тих суб’єктів господарювання, у діяльності яких існують ризики порушення податкового та іншого законодавства, а також тих, які раніше були помічені в недотриманні законодавства.

До речі, вручення клієнтові чека у паперовому вигляді – не єдиний варіант підтвердження здійснення розрахункової операції.

Фіскальний чек за оплачені товари (послуги) через ПРРО може надаватися покупцю різними способами. Наприклад, надсилатися  електронною поштою (e-mail), Viber, Telegram, WhatsApp, SMS. Щоправда при цьому на пристрої, з якого будуть надсилатись чеки, треба встановити відповідну програму. Також фіскальний чек можна роздрукувати на принтері або пристроєм покупця його можна сфотографувати чи зісканувати Qr-код з екрану продавця.

Братська ДПІ – про реєстратори розрахункових операцій

Працівники Братської ДПІ проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо застосування РРО та ПРРО з новоствореним ФОП. 

Платника поінформовано про виникнення з 01.01.2022 обов’язку застосовувати реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації  розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» – у випадку здійснення розрахункових операцій. Повідомлено також про порядок проведення розрахунків, у тому числі ведення обліку товарних запасів за місцем їх реалізації, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг із застосуванням РРО. 

Вибір суб’єкта господарювання щодо застосування ним у своїй господарській діяльності безоплатного, комерційного чи власного ПРРО, або РРО, не обмежується. 

Процедури реєстрації РРО/ПРРО врегульовані відповідними порядками, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій». 

Подати до контролюючого органу заяву для реєстрації РРО можна в електронній або паперовій формі, для реєстрації ПРРО – виключно в електронній формі. 

У зв’язку з чинністю з 01.08.2023 Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», відновлено дію абзацу сьомого статті 5 цього Закону. Відтак використання ПРРО в режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, заборонено. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь