Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Братська селищна рада оголошує громадські слухання щодо змін назв населених пунктів та вулиць в населених пунктах громади

Дата: 20.12.2023 15:55
Кількість переглядів: 408

В 2023 році набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», згідно норм якого необхідним є перейменування всіх російських власних назв вулиць і населених пунктів.

Фото без опису

На виконання вимог законодавства на засіданні виконавчого комітету Братської селищної ради прийнято рішення від 20.12.2023 року №23 "Про проведення громадського обговорення та громадських слухань щодо перейменування вулиць на території населених пунктів", яким оголошено громадські слухання щодо змін назв наступних населених пунктів та вулиць в населених пунктах громади:

 

В смт Братське наступні вулиці: Волкова, Гагаріна, Ковпака, Комарова, Лєрмонтова, Ломоносова, Матросова, Нєкрасова, Островського, Пушкіна, Толстого, Тургєнєва, Чернишевського, Чкалова, пров. Комарова, пров. Нєкрасова;

В с. Микільське вул. Дружби народів;

 

В с. Надеждівка вул. Жовтнева у зазначеному населеному пункті;

 

В с.Новокостянтинівка: вул. Ватутіна, вул. Мічуріна, вул. Першого Травня;

 

В с.Новоолександрівка: вул Ватутіна,  вул. Мічуріна;

 

В с.Озеринівка: вул.Єсеніна, вул. Пушкіна, вул. Сахалінська;

 

В с.Трудолюбівка вул. Дружби народів;

 

В с.Улянівка вул. Гагаріна;

 

В с.Шевченко вул. Гагаріна;

 

В с.Ясна Поляна вул. Колгоспна.

 

Для повного розуміння питання перейменування вулиць та визначення громади з новою назвою необхідно враховувати декілька факторів наведених нижче.

Запропонувати нову назву вулиці, проспекту чи провулку може:

– кожен громадянин України, іноземець, особа без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України;

– будь-яка юридична особа;

– органи державної влади та місцевого самоврядування, а також їхні посадові особи;

– об’єднання громадян (кооперативи, профспілки, громадські організації тощо);

– трудові колективи.

 

Український інститут національної пам’яті створив методичні рекомендації стосовно проведення цього процесу. Ось які основні етапи потрібно пройти:

1. Громадське обговорення пропозицій (має тривати не менш як 2 місяці з дати оприлюднення інформації про його проведення) у форматі конференції, голосування, опитування, слухань, дебатів тощо. Після обговорення органи влади збирають (приблизно місяць) усі пропозиції й думки громадськості, опрацьовують їх та оприлюднюють результати.

2. За результатами громадського обговорення готується проєкт рішення про перейменування, що виноситься на розгляд селищної ради, яка й ухвалює остаточне рішення про перейменування.

3. Рішення про перейменування набуває чинності з дня оприлюднення.

 

Важливо: якщо у фізичної особи, чиє ім’я громада пропонує увічнити у назві вулиці, є родичі (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає — батьки, рідні брати та сестри), до подання потрібно додати їхню письмову згоду на присвоєння імені такому об’єкту.

Людям, які живуть на перейменованих вулицях, не потрібно змінювати паспорт, свідоцтво про право власності на нерухомість, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, обміну чи дарування. Робити це доведеться, тільки якщо ви вирішите продати чи подарувати нерухомість.

Якщо ви орендуєте житлове та (або) нежитлове приміщення, то зміна назви вулиці може бути підставою для укладення додаткового договору, якщо це вважатимуть за потрібне обидві сторони. Водночас, якщо ви володієте нерухомістю, то можна за власним бажанням оновити інформацію в Держреєстрі та відповідні документи, звернувшись до Центру надання адміністративних послуг.

Не потрібно також перейматися за отримання субсидій чи періодики за новою-старою адресою. У першому випадку селищна рада самостійно інформує відповідні служби про зміну топоніма, в другому — Укрпошта знатиме про зміни та враховуватиме їх.

Насправді процес перейменування не такий складний, як може здаватися на перший погляд. Проте він необхідний, адже допомагає повернути втрачені й забуті імена, а також врешті попрощатися зі спадком тоталітарного режиму чи сучасного «руского міра».

Свої пропозиції щодо перейменування населених пунктів та вулиць можете надати, заповнивши відповідну електронну форму за цим посиланням https://forms.gle/DMLsCWq5jo6KDCNH7.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь