Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ №8 щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь в господарствах Миколаївської області від 11.09.2023 року

Дата: 13.09.2023 09:20
Кількість переглядів: 130

Проведеним фітосанітарним моніторингом встановлено, що на ранніх сходах озимого ріпаку спостерігається заселення та пошкодження рослин комплексом шкідників - хрестоцвітними блішками, гусеницями совок, гусеницями ріпакового пильщика, іншими видами шкідливих організмів.

Фото без опису

Активне живлення хрестоцвітних та ріпакових блішок проходе за сухої та теплої погоди. Імаго шкідників пошкоджують сім’ядольні та справжні листки, вигризаючи невеликі круглі отвори. При пошкодженні точки росту рослина гине. 

В крайових смугах проходить живлення гусениць озимої совки ІІ покоління. Гусениці підгризають кореневу шийку рослин, піднімаючись з ґрунтугрубо надкушують листки з країв. При перевішені ЕПШ – 2-3 екз./1 кв. м, слід провести захисні заходи із застосовуванням інсектицидіввідповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять у вечірні години, коли гусінь харчується на рослинах.

Проходить подальший літ, яйцекладка та відродження несправжньогусениць ріпакового пильщика, які харчуються листям, спочатку скелетуючи, а потім грубо об’їдаючи їх, залишаючи лише жилки, що призводить до гибелі рослин, зрідження чи повної загибелі посівів.

Економічний поріг шкодочиності (ЕПШ): хрестоцвіті блішки – 3-5 екз./м², гусениці ріпакового пильщика– 2 екз./м², гусениці совок, біланів – 1-2 екз.м².

З метою недопущення суттєвих пошкоджень рослин та втрат врожаю, потрібно встановити постійний моніторинг посівів та за необхідності провести захисні заходи.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише особи, які пройшли навчання та мають посвідчення на право роботи з пестицидами і агрохімікатами. 

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь