Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Якщо не вистачає стажу до пенсії, як можна його докупити?

Дата: 05.07.2023 14:10
Кількість переглядів: 491

З таким питанням останній час часто звертаються громадяни. Працівниками інспекції надаються  роз’яснюється щодо  можливості скористатися добровільним страхуванням.  Так, на тижні, відбулася телефонна «гаряча лінія» для платників податків. Відповідала на запитання платників головний державний інспектор Наталія Уржуховська.

Громадянам, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, можна його докупити. Для цього їм необхідно звернутись із заявою до податкової служби за місцем своєї реєстрації та  укласти договір добровільної участі в загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні.  Необхідний стаж можна докупити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набуваючи страховий стаж.

При одноразовій сплаті сума єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладання договору, помножений на коефіцієнт два. У 2023 році така сума становить 2948 гривень за місяць. 

Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж,  протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору. Якщо ж договір укладається на рік, то щомісячна плата єдиного внеску сплачується у розмірі не меншому від мінімального в сумі 1474 грн.

Докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли  громадянин не був працевлаштований та не був приватним підприємцем. Фізичні особи – підприємці, які під час військового стану були застраховані,  але скористались пільгою  і не сплачують єдиний внесок,  докупити страховий стаж не зможуть.

Для укладання договору про участь у системі добровільного страхування, громадянам потрібно подати до ДПС за місцем реєстрації платника заяву встановленої форми, копію трудової книжки, довідку форми ОК-5 та копію документу, що засвідчує особу.

Окрім цього, Наталія Уржуховська розповіла платникам про можливості пошуку актуальних роз’яснень у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДПС та про електронні сервіси ДПС.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь