Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Братська ДПІ: Нагальні питання оподаткування

Дата: 09.06.2023 10:33
Кількість переглядів: 592

- Фізичним особам – власникам нерухомості про звірку даних

Братська ДПІ нагадує, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки , мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

- об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

- розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

- права на користування пільгою із сплати податку;

- розміру ставки податку;

- нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Норми встановлені п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України.

 

- Про легалізацію доходів

Братська ДПІ звертає увагу на наступне; забезпечення працівників заробітною платою, не меншою за встановлену мінімальну та своєчасна і у повному обсязі сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – обов’язок кожного роботодавця.

Саме ці чинники є запорукою соціального захисту і пенсійних перспектив найманих працівників, відповідальність за яких має усвідомлювати кожен керівник, який будує трудові відносини на засадах чесності й порядності.

На жаль, деякі роботодавці ігнорують гарантований державою рівень мінімальної заробітної плати, оформляючи на неповну зайнятість працівників, мінімізуючи заробітки або ж взагалі не декларуючи оплату їхньої праці. Тому частина економіки, працюючи поза правовим полем держави і не сплачуючи податків, своїм існуванням шкодить усьому суспільству, не даючи можливості державі у повній мірі виконувати свою найважливішу функцію – соціальну. А зараз – і спрямовувати кошти на обороноздатність нашої держави.

 Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення пристойного рівня свого майбутнього працівники зобов’язані вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства.

Отже, роботодавці і працівники мають усвідомлювати, що легалізація зарплат – це зменшення кількості осіб, які збагачуються за рахунок інших, та збільшення надходжень до бюджетів, які так необхідні сьогодні нашій державі.

 

- Про обов’язок ФОП використовувати РРО та ПРРО

Реєстратори розрахункових операцій у 2023 році зобов’язані використовувати підприємці, які здійснюють розрахункові операції:

фізичні особи підприємці 2-4 групи спрощеної системи оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

фізичні особи підприємці на загальній системі оподаткування;

Таким чином, застосування РРО обов’язкове для підприємців, що ведуть розрахункові операції в готівковій чи в безготівковій формі, при продажу товарів або наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при прийманні готівки для подальшого її переказу. 

Також є категорії підприємців, які не мають обов’язку використовувати програмні та класичні реєстратори розрахункових операцій, зокрема:

ФОП 1 групи;

підприємці, які приймають оплату виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN;

ФОП, які використовують спрощену систему оподаткування у трудових відносинах;

підприємці, що реалізують товар у селах (якщо вони не здійснюють дистанційний продаж товарів та не реалізують підакцизні товари).

Починаючи з 1 січня 2023 року торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тисяч осіб повинні забезпечити приймання безготівкових розрахунків, в тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних додатків або пристроїв за товари чи послуги, включно з дистанційною реалізацією таких товарів чи послуг. Відповідальність за незабезпечення прийому платіжних карток для здійснення розрахунків за продані товари застосовується додатково до штрафу за невикористання вимог Закону про РРО.

У разі виявлення здійснення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО на неповну суму вартості проданих товарів чи послуг, не проведення розрахункових операцій через РРО та ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачі відповідного розрахункового документа штраф накладається в розмірі:

100 % вартості реалізованих з порушеннями товарів, робіт чи послуг – за перше таке порушення;

150 % вартості реалізованих з порушеннями товарів, робіт чи послуг – за кожне наступне виявлення порушення.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО або ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товари та обліку його кількості застосовується штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів.

Громадяни зобов’язані подавати органам ДПС відомості про зміну даних (в тому числі реєстрацію зміни місця проживання). Такі відомості можна подати особисто до контролюючого органу або в електронному вигляді, не відвідуючи орган ДПС, а скориставшись електронним сервісом ІТС «Електронний кабінет».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь