Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 12.05.2023 08:00
Кількість переглядів: 774

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції, що перевищують 220 мільярдів доларів США щорічно.

Корисні комахи дуже необхідні для здоров’я рослин – для опилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунту, обігу поживних речовин; однак за останні 25-30 років, кількість корисних комах зменшилася на 80%.

Здоров’я рослин допомагаючи забезпечити населення продовольством, сприяє  економічному розвитку країни, допомагають ґрунту накопичувати кисень. Також здорові рослини охороняють «Життя на землі».

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

Політики та законодавці повинні поставити пріоритет здоров’я та захисту рослин, для забезпечення відповідності міжнародним фітосанітарним стандартам, інвестувати в інновації в галузі охорони здоров’я рослин, дослідження та розробки, а також посилити національний та регіональний захист рослин.

Широка громадськість повинна знати про ризики, пов'язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією.

На сьогоднішній день для виживання людини та інших форм життя необхідно піклуватися про рослини та їх здоров’я.

Захист рослин від шкідників та хвороб це загальна місія людства. Тільки об’єднавши спільні зусилля можна досягти глобальних цілей в збереженні здоров’я  рослин.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь