Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Реалізація Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

Дата: 02.01.2023 15:25
Кількість переглядів: 741

Стратегічний напрям впровадження в Україні безбар’єрного простору затверджений Розпорядженням Кабінету міністрів Україні №366-р від 14.04.2021 року «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року», реалізація якого потребує комунікаційного супроводу з метою формування громадської думки на підтримку.

Безбар'єрність є суспільною нормою, в рамках якої кожну людину приймають, поважають і цінують незалежно від походження, статі, віку, фізичних особливостей, трудової зайнятості, а при прийнятті рішень влада, бізнес, громада враховує інтереси всіх суспільних груп, в тому числі малочисельних.

В Україні забезпечуються рівні права та можливості для всіх людей реалізуватись, бути професійно зайнятим, пересуватись, отримувати сервіси, здобувати освіту, спілкуватись, відпочивати та розвиватись. В Україні відкриті можливості для самореалізації, пересування, навчання, відпочинку та заробітку.

Ми всі є невід’ємною частиною суспільства. Суспільства, в якому всім має бути комфортно  незалежно від статі, віку, фізичних та інших особливостей, де кожному забезпечені однакові права, де враховуються інтереси різних груп та індивідів, де всі залучені до активного громадянського і культурного життя та приносять користь.

Безбар’єрна країна – це не відокремлена територія зі специфічними умовами для окремих людей і не сукупність вибіркових норм і правил. Це новий, вдосконалений формат співіснування рівних між собою людей, модель суспільства, в основі якої лежить соціальний егалітаризм – без обмежень, але з широким колом можливостей для кожного.

Наша кінцева мета – не навчити пристосовуватись і долати до бар’єри, а створити повністю вільний від них простір. Ми не створюємо окремі умови для людей з інвалідністю та маломобільних груп, молоді та пенсіонерів, чоловіків і жінок, а будуємо зручну, комфортну, зрозумілу та функціональну систему для всіх без виключення.

Саме тому тема безбар’єрності є актуальною для кожного, а тому повинна бути видимою, обговорюваною та підтримуватись тими, хто має політичну вагу. Важливими крокам у цьому напрямку стали запуск ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» і розроблення Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, що стосується освіти, роботи, соціального та культурного життя, для її реалізації.

Безбар’єрне середовище – це простір необмежених можливостей, в якому немає місця дискримінації та враховуються інтереси кожного.

Фізична безбар’єрність – доступ до зручної та фізично доступної інфраструктури населених пунктів, транспорту, територій та об’єктів загального користування, незалежно від стану здоров’я, віку, функціональної спроможності, рівня заробітку, сімейного та фінансового статусів. Створюємо універсальний урбаністичний дизайн – гарант безбар’єрності фізичного оточення, від адаптованої геометрії будівель до розширеного функціоналу громадського транспорту.

Інформаційна безбар’єрність – відкриваємо доступ до інформації. Забезпечуємо вибір форматів і технологій її передачі, враховуючи індивідуальні особливості та потреби кожного громадянина. Жестова мова, сурдопереклад, субтитрування, опція вибору крупного шрифту та шрифту Брайля, аудіодискрипція – опції, які повинні бути доступні для всіх інформаційних джерел, від сервісів екстреної допомоги до новин, публічних даних і послуг.

Цифрова безбар’єрність - втілення принципів безбар’єрності через надання відкритого доступу до швидкісного інтернету тим, для кого він є критичною необхідністю та умовою для спілкування, придбання речей, навчання, творчої та соціальної реалізації, а також інших потреб. Відкритий доступ до швидкісного інтернету має бути повсюдним і не залежати від фінансового статусу чи віку користувачів.

Суспільна та громадянська безбар’єрність - представлення інтереси кожного громадянина і надання всім можливості брати участь у визначенні та житті громади і країни, в тому числі у виборчому процесі. Заохочуємо до розвитку та самовираження всіх членів суспільства, незалежно від фізичного чи соціального стану, віку, статі чи інших ознак. Визнання та захист права громадян, борючись проти дискримінації, стигматизації та маргіналізації окремих груп населення.

Освітня безбар’єрність - надання можливості для навчання всім громадянам, незалежно від віку та стану здоров’я. Формування інклюзивного та доступного освітнього середовища, в якому кожен може навчатись протягом життя. Сприяння професійному розвитку людей і розвитку кадрового потенціалу країни.

Економічна безбар’єрність - кожен громадянин має право на робочу діяльність, заробіток і власний бізнес, незалежно від віку, статі, фізичних можливостей і досвіду. Впровадження програм професійної підготовки, кар’єрної орієнтації, навчання фінансовій грамотності, розвиток підприємницької культури, надання консультаційної підтримки, створення додаткових можливостей для дистанційної роботи – комплекс заходів і практик, які допоможуть працевлаштувати представників вразливих верств населення, зокрема осіб з інвалідністю, пенсіонерів, студентів без досвіду роботи, вагітних жінок і батьків у декреті.

Корисні посилання:

  •  «Довідник безбар’єрності», який знаходиться за посиланням - https://bf.in.ua/ ;
  • айдентику створену в рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів» та додавати згадування відповідної ініціативи першої леді у дописах на тему безбар’єрності. Айдентика знаходиться за посиланням - https://barrierfree.crevv.com/ ;
  • наративи та ключові повідомлення викладені у Комунікаційній стратегії з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року - https://cutt.ly/a1IyEXv

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь