Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЦВК засуджує проведення псевдореферендумів та закликає світ не визнавати їх нікчемні результати

Дата: 30.09.2022 14:12
Кількість переглядів: 281

Під час засідання, яке відбулося 27 вересня 2022 року, Центральна виборча комісія ухвалила рішення, яким засудила протиправну організацію та проведення 23 – 27 вересня 2022 року окупаційними адміністраціями російської федерації на тимчасово окупованих частинах територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей псевдореферендумів стосовно їх приєднання до російської федерації, а будь-які їх нікчемні результати постановила не визнавати.

ЦВК звернула увагу, що, як вбачається з останніх інформаційних повідомлень українських та міжнародних джерел, а також заяв представників окупаційних адміністрацій, у вказаний період на зазначених тимчасово окупованих територіях за випробуваним сценарієм російської федерації та під її протекторатом вчиняються незаконні дії, а точніше дійство під назвою “референдуми”. Вони не мають нічого спільного з демократичними референдумами, є незаконними з позиції Конституції України та міжнародного права, а отже, не матимуть жодної юридичної сили. Таке дійство ще більше переконує весь цивілізований світ у загарбницьких намірах держави-окупанта, свідчить про продовження грубих порушень росією державного суверенітету і територіальної цілісності України.

За повідомленнями Служби безпеки України російські окупанти  підсумували результати фейкових референдумів на окупованих територіях України ще на початку вересня. Тож нинішнє незаконне “голосування” – театральна вистава, створена для картинки на російському телебаченні.

Раніше ЦВК неодноразово наголошувала на незаконності, протиправності проведення таких псевдореферендумів та нікчемності їх результатів. Позицію Комісії стосовно організації підготовки та проведення незаконних референдумів було висловлено, зокрема, у постановах від 4 квітня 2022 року № 67 та від 15 липня 2022 року № 82.

Намагання росії змінити конституційно закріплений статус Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей як невід’ємних складових частин України, зокрема, шляхом проведення псевдореферендумів про приєднання до російської федерації, є грубим порушенням державного суверенітету та територіальної цілісності України, встановлених Конституцією України. А також – порушенням низки міжнародних актів, зокрема, цілей та принципів Організації Об’єднаних Націй, закріплених у її Статуті, згідно з якими усі члени ООН повинні утримуватися в їх міжнародних відносинах від порушення територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави шляхом застосування сили чи погрози силою або в інший спосіб.

Питання про зміну території України можуть вирішуватися виключно на всеукраїнському референдумі, що призначається Верховною Радою України. Більш того, організація і проведення референдумів на території суверенної незалежної України мають здійснюватися відповідно до положень Конституції та законів України і лише тими органами, які утворені та уповноважені на це законами. На сьогодні таких органів на тимчасово окупованих територіях немає. А ЦВК жодних дій щодо організації, підготовки та проведення референдумів на тимчасово окупованих територіях не вчиняла.

Також Комісія як головний орган адміністрування виборів та референдумів в Україні завжди дотримувалася позиції, що народне волевиявлення у формі референдуму має відбуватися виключно з дотриманням основоположних міжнародно визнаних засад щодо їх проведення – загального, рівного, вільного, прямого і таємного голосування, яке проводиться з дотриманням закону.

Умови проведення референдуму мають забезпечити передусім повагу до основних прав людини і громадянина, свободу формування волі виборців, свободу волевиявлення виборців, протидію будь-яким фальсифікаціям, а також безпеку громадян, що не може бути забезпечено в умовах війни та окупації. Тож відповідно Закони України “Про правовий режим воєнного стану”, “Про всеукраїнський референдум”, Виборчий кодекс України забороняють проведення виборів та референдумів в умовах воєнного стану.

Окрім того, як свідчать факти, які висвітлювалися українськими засобами масової інформації, державними органами та посадовими особами, на зазначеній тимчасово окупованій території у зв’язку з організацією так званих референдумів вчиняються незаконні дії, що становлять загрозу життю, здоров’ю, особистій недоторканності та гідності  громадян України.

Тож ЦВК наголосила, що ці псевдореферендуми є юридично нікчемними заходами, організованими окупаційними адміністраціями як чергова спроба протиправної анексії російською федерацією українських земель. А отже, їх результати не мають жодних правових наслідків і не можуть бути сприйняті та визнані ні Українською державою, ні міжнародною спільнотою.

При цьому намагання загарбників легітимізувати такий процес шляхом запрошення міжнародних спостерігачів не може змінити нікчемність псевдореферендумів, оскільки спостереження за процесом референдуму в Україні мають здійснювати спостерігачі, акредитовані на території України відповідно до вимог українського законодавства. Проте жодному із так званих спостерігачів акредитація в Україні не надавалася і не могла бути надана в установленому законом порядку компетентним органом у період дії воєнного стану.

Також Комісія вчергове наголосила на наявності кримінальної відповідальності за участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території (стаття 111-1 Кримінального кодексу України), а також за пособництво державі-агресору (стаття 111-2 КК).

Відтак, ЦВК закликала іноземні держави та міжнародні організації засудити дії рф та її окупаційних адміністрацій щодо організації та проведення в Україні псевдореферендумів на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей стосовно їх приєднання до рф, не визнавати жодних результатів таких псевдореферендумів, а також сприяти якнайшвидшому припиненню росією окупації українських територій.

Своєю чергою органи адміністрування виборів демократичних держав, профільних міжнародних організацій, які займаються виборами, закликано припинити будь-яку співпрацю з державою-агресором та її органами, зокрема, членство росії у відповідних міжнародних інституціях до встановлення демократичного режиму в цій державі, не допускати участі громадян російської федерації у спостереженні за виборами як міжнародних спостерігачів.

Окрім того, ЦВК наголосила органам державної влади та органам місцевого самоврядування, їх посадовим і службовим особам, засобам масової інформації та інформаційним агентствам, об’єднанням громадян, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності, громадянам України на юридичній нікчемності проведених окупаційними адміністраціями рф на тимчасово окупованих частинах територій зазначених областей псевдореферендумів та відсутності жодних їх правових наслідків.

 

Постанова Центральної виборчої комісії від 27.09.2022 р. №101

 

Джерело: сайт ЦВК

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь