Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Доступні кредити, гранти та субсидії, - перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства УкраїниТарас Висоцький про підтримку аграріїв на 2023 рік

Дата: 19.09.2022 13:08
Кількість переглядів: 162

У державному бюджеті на 2023 рік для аграріїв не передбачено класичних програм через зрозумілі причини. Але за участі Мінагрополітики вже розроблено та втілюється ряд заходів, спрямованих на підтримку галузі. Це доступні кредити та компенсації, гранти на ведення господарства та субсидії. Докладніше про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в інтерв’ю Landlord.

Фото без опису

За його словами, нові програми підтримки не акумульовані в Мінагрополітики, а поширені серед різних відомств.

«У наступному році гранти передбачено в бюджеті через Мінекономіки, бо вони — розпорядники коштів, а ми адмініструємо програму — кошти на гранти для садівництва та теплиць. Тобто 1 млрд грн — для садівництва та тепличних господарств.

Також у бюджеті 2023 року передбачено кошти на програму “5-7-9” для доступного кредитування. Насправді Фонд розвитку підприємства координується Мінфіном і кошти — там, але ми знаємо, що левова частка отримувачів коштів по програмі кредитів “5-7-9”, це є аграрії. Тому вони зможуть у 2023 році користуватися відповідною програмою. Це й буде підтримка», - зазначив Тарас Висоцький.

Крім того, передбачається ще однин інструмент підтримки - у ВР зареєстровано законопроект №8025, яким пропонується запровадження окремої державної підтримки для аграріїв через субсидії та кредитування.

«У нас є кредитування і компенсація відсотків по кредиту “5-7-9”, а законопроект передбачає у критичних сферах, наприклад, перероблюванні, компенсацію навіть частково й тіла кредиту. Тому це не альтернатива, а додаткова програма. Там чітко передбачено компенсація тіла кредиту, компенсація за страхування, що особливо важливо в умовах війни», - додав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

Позитивно вплине на аграрний ринок і транспортний безвіз з ЄС. Автоматизація обміну даними на кордоні, спільний огляд автомобілів пришвидшить проходження шляху та збільшить об’єми експорту, відповідно – українські фермери зможуть більше продавати й заробляти.

Джерело: сайт Мінагрополітики

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь