Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Перед початком опалювального сезону триває перевірка димовентиляційних каналів у приватному секторі.

Дата: 05.10.2021 16:51
Кількість переглядів: 2227

З наближенням опалювального періоду до селищної ради почастішали звернення громадян, які стосуються перевірки димовентиляційних каналів у багатоквартирних будинках та приватному секторі. Ми спробували надати вичерпну відповідь мешканцям нашої громади для правильного розуміння самого процесу перевірок: для чого це потрібно, хто і як здійснює перевірки та хто за це платить.

Фото без опису

     Згідно правил безпеки систем газопостачання (пункту 6. Вимоги безпечної експлуатації димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків) безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

    Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

     Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

 1) димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, - не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, - два рази на рік (навесні і восени);

 2) димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону;

 3) димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних газових плит (залежно від матеріалу) - не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві - з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

   Обслуговування димоходів газового обладнання з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання за документацією з експлуатації заводів-виробників.

    Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

    Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів - 12 місяців.

   Димові і вентиляційні канали на горищах будинків, а при суміщеній покрівлі - на оголовках повинні бути побілені і пронумеровані фарбою відповідно до номерів квартир.

    У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача та/або орендаря (наймача)) про заборону користування газовим обладнанням, невідкладно направити газорозподільному підприємству акт перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів для подальшого відключення газових приладів від системи газопостачання.

   Наразі, на території Братської громади побудинкові обходи, з метою проведення перевірки стану ДВК (цих фахівців називають «пічниками»), виконує ПП «Крокус» місто Вознесенськ.  «Пічник» має службове посвідчення відповідного зразка, і повинен пред’явити його власнику будинку перед початком проведення робіт. Організації, що обслуговують димовентиляційні системи мають  свою калькуляцію на виконання зазначених робіт. При перевірках вони мають використовувати спеціальне обладнання і після виконання видавати споживачу(власнику) документ, що підтверджує оплату послуги.

  Що повинен перевіряти пічник?

Згідно пункту 4.5.14. Правил безпеки систем газопостачання України, при газифікації житлових і громадських будинків, повинна проводитися первинна перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів. А саме, повинні перевірятися:

       1)  відповідність їх будови і  застосованих матеріалів вимогам СНиП  2.04.08-87  з  урахуванням вимог Правил для димових каналів, встановлених чинним законодавством України;

       2) прохідність каналів (відсутність  засмічення  і  наявність нормальної тяги);

       3) герметичність і відокремленість;

       4) наявність і справність  протипожежних переділок від горючих конструкцій;

       5) справність і правильність розташування оголовка відносно даху і розміщених поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;

       6) відсутність сажі і смоли на внутрішніх поверхнях і тріщин - на зовнішніх».

   Водночас, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (та згідно з постановами Уряду № 392 від 20.05.2020№ 500 від 17.06.2020№ 641 від 22.07.2020№ 760 від 26.08.2020№ 956 від 13.10.2020) з 12 березня 2020 р. на всій території України установлено карантинні заходи. Отже, виконання робіт з перевірки та обслуговування димових та вентиляційних каналів має проводити спеціалізована організація, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, з дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь