Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Нові правила заповнення форми №20 ОПП

Дата: 04.06.2021 20:54
Кількість переглядів: 256

Форма №20 ОПП: нові правила заповнення.

Фото без опису

Наказом Мінфіну від 24.06.20 р. № 323 унесено зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588 (далі – Наказ № 323, Порядок № 1588). Наказ № 323 зареєстровано Мін’юстом 01.07.20 р., набуде чинності через 10 днів із дня його офіційного опублікування.

Зокрема, Наказом № 323 удосконалено порядок повідомлення органів ДПС про об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Розглянемо докладніше, на які нюанси необхідно зважати платникам податків при заповненні та поданні форми № 20-ОПП після набуття чинності Наказу № 323.

Діємо за принципом укрупнення інформації

Нагадаємо, що форму № 20-ОПП слід подати протягом 10 робочих днів (далі – р. д.) після реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування або об’єкта, який пов’язаний з оподаткуванням або через який платник податків провадить свою діяльність (п. 8.4 Порядку № 1588). Подається така інформація до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Наказом № 323 уточнено, що до повідомлення за формою № 20-ОПП необхідно включати інформацію про всі об’єкти оподаткування, що є у платника податків, – незалежно від того, перебувають вони в нього у власності чи орендуються ним.

Крім того, платник податків зобов’язаний також показувати об’єкти, передані ним в оренду іншим особам.

Що означає цей принцип і в яких випадках застосовується?

Наприклад, вам необхідно подати інформацію про офіс, склад і склад-магазин, але всі ці об’єкти розташовані в одній будівлі за однією адресою. У такому разі достатньо у формі № 20-ОПП зазначити: будівля за такою-то адресою, а назву об’єкта можна дати одну з вищеперелічених (наприклад, офіс).

Або, припустимо, у вас є однотипні (за видом, використанням, станом і видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або надання послуг інших, ніж пасажирські та вантажні перевезення. Інформація про такі об’єкти може бути подана у формі № 20-ОПП як узагальнена з типом об’єкта оподаткування «Автомобільні транспортні засоби» і зазначенням кількості таких транспортних засобів у графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування». Коли принцип укрупнення інформації не застосовується?

Принцип укрупнення інформації не застосовується, коли подається інформація про об’єкти рухомого й нерухомого майна, що підлягають державній реєстрації з присвоєнням реєстраційного номера. Ідеться про земельні ділянки та об’єкти нежитлової нерухомості, розташовані на такій ділянці.

Наприклад, якщо у формі № 20-ОПП потрібно показати декілька земельних ділянок, то слід показувати кожну земельну ділянку окремо, укрупнювати інформацію про такі об’єкти – не можна. У графі 12 форми № 20-ОПП «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» треба зазначити кадастровий номер земельної ділянки.

Способи подання форми № 20-ОПП

Як і раніше, платники податків можуть подати форму № 20-ОПП у паперовому вигляді або засобами електронного зв’язку – через електронний кабінет (п. 8.4 Порядку № 1588). Проте Наказом № 323 установлено один виняток.

Цей виняток стосується подання форми № 20-ОПП, яка містить інформацію про об’єкти оподаткування, зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна). Така інформація подається до органу ДПС за основним місцем обліку платника податків у паперовому вигляді з додаванням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування в держоргані.

Зверніть увагу! У такому разі графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за формою № 20-ОПП не заповнюється.

Відокремлені підрозділи повинні подавати форму № 20-ОПП

Відокремлені підрозділи юридичної особи подають інформацію про об’єкти оподаткування, що перебувають на їх балансі. При цьому юрособа не повинна дублювати цю інформацію, якщо вона вже була подана його відокремленим підрозділом.

Зміна даних про об’єкт оподаткування

Раніше подані відомості про об’єкт оподаткування можуть змінитися. У такому разі платник податків повинен подати форму № 20-ОПП з оновленою інформацією про той об’єкт оподаткування, в якому відбулися зміни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь