Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги бджолярів

Дата: 11.05.2021 15:35
Кількість переглядів: 204

ДО УВАГИ БДЖОЛЯРІВ

 

 

Кожного року в Миколаївській області виникають випадки загибелі бджіл в наслідок неконтрольованого застосування пестицидів на посівах сільськогосподарських культур.

   За даними, якими володіє Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області масова загибель бджіл у 2020 році фіксувалась в Березнегуватському, Веселинівському та Первомайському районах. Постраждало 11 пасік, у яких було 514 бджолосімей.

    Щоб уникнути випадків масового отруєння бджіл необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема, громадяни які утримують та розводять бджіл повинні зареєструвати свої пасіки, також повідомляти органи місцевого самоврядування, управління Держпродспоживслужби про заплановане місце розташування ( кочівлю) пасіки. Сільгоспвиробники, фермери повинні здійснювати обробку полів в ранкові та вечірні години, а також повідомляти сільські, селищні ради об’єднаних територіальних громад та пасічників, за три доби до обробки, про дату, час, територію обробки, препарат, діючу речовину та способи їх застосування.

    Крім цього наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 №338, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 за №282/35904 затверджено новий «Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки», яким визначено процедуру видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, новий бланк паспорта та бланк заяви.

    У разі припинення діяльності пасіки власник або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів інформує про це територіальний орган Держпродспоживслужби, що здійснював видачу паспорта. Даний орган протягом п’яти календарних днів у Реєстрі паспортів пасік змінює статус пасіки із зареєстрованої на ліквідовану.

    Також наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 №338, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.03.2021 за № 282/35905 затверджено «Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин», в якій викладено основні причини отруєння бджіл засобами захисту рослин, заходи профілактики отруєння бджіл засобами захисту рослин та шляхи встановлення факту отруєння бджіл. Даною Інструкцією передбачено створення постійної діючої комісії із встановлення факту отруєння бджіл при органі місцевого самоврядування та визначено її склад. Встановлено механізм визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл. До інструкції додається форма акту щодо встановлення факту отруєння бджіл.

   Відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 2042-VIII та «Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» міжрайонні, районні (міські) управління Головного управління Держпродспоживслужби області здійснюють безоплатну державну реєстрацію пасіки як оператора ринку. Реєстрація ( операторів ) ринку необов’язкова, якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб без реалізації. 

     У випадку отруєння бджіл звертатись до Єланецького міжрайонного управління ДПСС за тел. 9-13-80

 

Заступник начальника Єланецького                                 Микола Кузьменко

управління ДПСС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь