Вознесенське районне управління Держпродспоживслужби інформує: Вимоги до пунктів розливу та доочищення питної води
Якісна питна вода є запорукою здоров’я та добробуту населення. У зв’язку з погіршенням екологічного стану природних джерел води та інфраструктури водопостачання, зростає роль пунктів реалізації доочищеної питної води. Пункти розливу повинні працювати відповідно до чинних санітарно-гігієнічних вимог, щоб гарантувати безпеку питної води для споживачів. Основним документом, що регламентує ці вимоги, є ДСанПіН 2.2.4-171-10, який встановлює норми для організації та функціонування таких пунктів.
Вимоги до пунктів розливу та доочищення питної води, яких повинні дотримуватись всі суб’єкти господарювання у сфері питного водопостачання:
- Виробничий контроль безпечності та якості питної води повинен здійснювати власник підприємства у відповідності до розробленої програми.
- Вода, що реалізується, повинна відповідати показникам безпеки, визначеним у ДСанПіН 2.2.4-171-10.
- Результати проведених лабораторних досліджень повинні бути доступними для споживачів.
- У разі виявлення невідповідностей пункт має оперативно реагувати, припиняючи реалізацію води та вживаючи відповідні заходи до усунення проблеми.
- Виробництво питної води повинно здійснюватися за нормативно-технічним документом відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води та затверджено в установленому порядку.
- Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) - 6 годин.
- Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами, що не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.
- Забороняється заповнювати питною водою ємкості із залишками питної води.
- Місце реалізації питної води з пунктів розливу слід розташовувати на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна і знаходиться на відстані не менше ніж 50м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо).
- Територію поблизу джерела водопостачання треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
- В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо виду води, дати виготовлення та умов її зберігання; найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення; місця знаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини; посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.
- Пункт розливу повинен бути обладнаний прилавком, до якого підведений трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).
- Термін зберігання питної води, набраної з пунктів розливу у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання у чистій закритій тарі при температурі від 5ºС до 20ºC в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів.
Дотримання санітарно-гігієнічних вимог та контроль якості води є обов’язковими умовами функціонування пунктів реалізації доочищеної води. Регулярний моніторинг і відповідальність суб’єктів господарювання сприятимуть наданню населенню безпечної для вживання питної води гарантованої якості.