Братська селищна рада
Миколаївська область, Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бережіть від пожежі своє житло і природу!

Дата: 16.03.2023 16:10
Кількість переглядів: 816

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправної шкоди природі і державі. Найбільша їх кількість, як правило, припадає на весняно-літній період, на вихідні і святкові дні, коли природу відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання кількості джерел загоряння. Тисячі пожеж внаслідок спалювання сухої рослинності на полях, городах, відкритих територіях в Україні вже стали свого роду національною катастрофою.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.  

Впродовж року, з початку російської військової агресії проти України значно збільшилась кількість пожеж не лише в екосистемах спричинених ворожими обстрілами а й в населених пунктах, об’єктах економіки, життєзабезпечення та паливо-енергетичного комплексу.

У більшості випадків причина виникнення пожеж в екосистемах - сама людина, яка часто необережно поводиться з вогнем, не звертаючи уваги на необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки.

З метою попередження виникнення пожеж в природних екосистемах та у житловому секторі на території селищної ради, вживаються дієві заходи, спрямовані на виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні правопорушень, пов’язаних з самовільним випалюванням рослинності або її залишків.

Застерігаємо усіх громадян, що за спалювання сухої трави, сміття, стерні, поживних залишків, пасовищ, ділянок із степовою або іншою природньою рослинністю, та за порушення Правил пожежної безпеки в Україні є кримінальна та адміністративна відповідальність.

Нагадаємо, 17 березня 2021 року набрав чинності новий Закон України про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, поживних залишків, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах та поза їх межами, а саме були внесені зміни в ст. 77 та 77-1 КУпАП.

Такі правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу :

- на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн);

- на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн);

- за спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:

для громадян від 340 грн до 1360 грн;

для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

Однак і ці штрафи можуть суттєво збільшитись, якщо спалювання листя призвело до займання лісу, поширення вогню на великій території (поле, луг, пасовища) та пожежі на території природно-заповідного фонду.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає жителів і гостей громади і області суворо дотримуватися правил пожежної безпек:

  • не кидайте сірників,що горять і недопалків;
  • розпалюйте вогнище тільки на очищеному до шару грунту майданчику;
  • не випалюйте сміття на присадибних ділянках;
  • не розводьте відкритий вогонь поруч з господарськими будівлями;
  • покидаючи місце відпочинку, загасіть вогнище водою або закидайте землею до повного припинення горіння або тління;
  • пожежу, що починається, загасіть водою або закидайте землею;
  • слідкуйте, щоб діти не гралися з вогнем.

Тому, обов'язково, дотримуйтесь правил пожежної безпеки, не наражайте себе на небезпеку. Якщо ж виникла надзвичайна ситуація або пожежа - негайно телефонуйте за номером "101" або "112"!

Матеріал наданий Братською 10 ДПРЧ ГУ ДСНС України у Миколаївській області

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь